07 juni 2012

prioriteringerIkke vanskelig å prioritere disse to ;) Unger i full fart og racerbilder ute av fokus ;)


Juni, nesten ferietid, og for min del dette året: endelig feriepengetid. Siden desember har jeg skrudd forbruket ned. Kraftig ned. Ikke at vi har levd et liv i sus&dus&luksus tidligere altså.

Utfordringen: ulønnet mammapermisjon, med kun 20% jobb og ditto lønn.

Oppskriften: Kun hjemmelaget (og veldig sunn!) mat. Ukemenyer. Planlagte (og disiplinerte) turer på matbutikken. Billigmatbutikken only. Null innkjøp av interiør, blader, klær, sko og andre morosaker til oss voksne. Ungene har fått det de virkelig trengte selvsagt, og endel av dette kjøpte jeg på salg før permisjonen startet (som utedresser, regntøy osv). Omprioriteringer i faste utgifter, så langt det har latt seg gjøre.

Belønningen: Rolige morgener der ungene får sove til de våkner selv. Null stress. Null dårlig samvittighet.  Et ganske strøkent hus og kvelder uten husarbeid. Fridag for Storemalien fra barnehagen når det er ekstra fint vær. Eller når hun rett og slett har lyst til å være hjemme. Lillebror+mammatid. Bare vi to sammen når Storemalien er fulgt til barnehagen, sånn litt utpå dagen. Lange formiddager med god tid. Det å få være der når lillebroren klarer å beskrive sine opplevelser gjennom et helt nytt ord. Få være med når han klarer alle deførste-gangene. Få lov å være der sammen med han, forklare verden for han, dele opplevelsene med han. Ingen shopping i verden kan måle seg med det!

Men nå er det altså feriepengetid. Endelig får jeg ny neglelakk. Og en bluse (vær så snill å ikke vær utsolgt da, rosa-hjerte-drømmen min...). En tur til frisøren blir det også. Og jammen kommer jeg til å glede meg så utrolig mye mer over disse tingene enn jeg ville gjort for bare et halvår siden! Anbefales! 


(ja, jeg vet at jeg er heldig og at dette ikke er gjennomførbart for alle. Jeg trodde ikke egentlig at det kom til å gå rundt for oss heller. Men jammen klarer man mye når man vil!)

25 kommentarer:

Marianne sa...

Hei! Så flott og så riktig. Vi fikk også til dette da jeg tok to års studieperm for noen år siden. Det var siste året til Juliane i barnehagen, og det første året hennes på skolen. SÅ verdt det. Det er ikke nødvendig å kunne kjøpe seg alt mulig (men det hjalp veldig å vite at jeg kunne det igjen om en stund!)
Unn deg neglelakk og mere til! Det smaker jo ekstra godt nå :)
Nydelige bilder som altid!
Klem fra Marianne

Anonym sa...

Jeg er så enig! Her har begge barna ventet med barnehage til de har blitt 2 år, og vi voksne har vekslet på å være hjemme. Fett har det ikke vært, men utrolig verdifullt. Den dagen den forkorta pensjonen vår tikker inn på kontoen kommer jeg neppe til å angre, for dette er de beste og viktigste årene i hele livet mitt!

Elisabeth sa...

Så godt å lese at man faktisk kan klare det!
Og helt riktig prioritering spør du meg.. har
veldig lyst til å gjøre det samme, og ikke gå tilbake
til jobb når lillemor runder året. Men det krever mye
planleggeing - og hard prioritering.
Men verdt det, definitivt.

Nydelige barn du har : )

Klem Elisabeth

..og du, nyt å unne deg selv litt nå når
feriepengene kommer!

Maria/Javabönan sa...

Underbart! Ta vara på tiden med barnen, den kommer aldrig igen och som du säger: Den är värd mycket mer än shopping. =)

Önskar er en härligt sommar med varandra!

Kram kram,
Maria/Javabönan

jordbærpiken sa...

Så utrolig bra!!! Mange av de samme tankene går gjennom mitt hode nå som vi venter nr. tre. At begge foreldre er i jobb er et rotterace, og jeg håper vi kan få til noe lignende slik at livet ikke bare blir et kav når barna er små.

Kos deg med feriepengene!!! :) Klem!

Åshild sa...

TAKK for at du skriver dette! Jeg er så hjertens enig! Tar de samme valgene her hjemme, men kan føle meg ganske alene om å tenke sånn. Godt å vite vi er flere!
Du har en kjempefin blogg! Og nydelige barn!

LykkeTROLL sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
LykkeTROLL sa...

Jeg er så enig med deg ! Jeg har selv vært i helt ulønnet permisjon i nesten 8 måneder etter svangerskapspermisjonen med lillemor. Ingen skal komme til meg å fortelle at man ikke klarer det man vil ! Her i huset var ulønnet permisjon planlagt allerede da lillemor ble født, og dermed la vi også penger tilside allerede fra da av. Ingen ekstravagansa i de månedene, ingen store innkjøp til hus og hjem, men bevares, vi har ikke lidd noen nød :o) Og foreldre og barn har hatt en god tid. Nå har jeg vært i jobb igjen i en måned, og er virkelig takknemlig for den tiden jeg har hatt hjemme, takket være våre egne prioriteringer.
PS: Ser en kjent gåbil på det ene bildet ;o)
Håper du snart koser deg med ny neglelakk og ny bluse :o)
Klem, HegeS

frk.B sa...

Åh, jeg bobler inni når jeg leser!
Det er så verdt det!! :)

Emmas hvite borg sa...

Så herlige barn Mali-mo :) Man bruker stort sett det man har, så den prioriteringen dere har gjort er så verdt hver krone mindre i inntekt. Håper du har fått noe fint fra my cinnamon girl butikken etter at du vant min give away :)
Nyt å ha litt feriepenger på konto om ikke lenge :)
Klem Anette

Noralill sa...

Skjønningane!! så søte begge to og såå utruleg lik eldstejenta er på deg!! Lett å forstå prioriteringane dine!
Med dei to eldste våre var det akkurat slik me hadde det, eg var yngre og det gjekk lett, men minstedokka har hatt ein litt meir travel kvardag. Men Eg tviheld på den eine fridagen i veka! Det er plussdagen vår, der me prøver å berre ta alt som det kjem.. (så har me heldigvis fri kvar helg og laaang sommarferie og alle andre skuleferiar) Heldige oss!

Kos deg! Klem

Stines Hjem - Livet på landet sa...

Herlige herlige herlige prioriteringer :) VIKTIGE prioriteringer!! Nydelige barn :)

Potrina sa...

Så fine bilder!! og herlige barn :)

Jeg har også gledet meg til Juni, feriepengetid.. Her har jeg vært ulønnet siden April, så GLEDER meg til feriepengene kommer. Utrolig hvordan man klarer seg når man bare innstiller seg på det :)

Klem

Anonym sa...

Jeg har hatt samme utfordringen og oppskriften som deg, og vi har virkelig egentlig ikke råd til at jeg var hjemme lenger. MEN med god planlegging sparte vi alt vi kunne i forkant og gjorde som deg, skrudde alt forbruk ned til minimum. Ungene merker det jo ikke og for en belønning jeg fikk....9 herlige mnd ekstra hjemme med lillejenta mi.

Spirea sa...

SÅ bra skrevet! Mange viktige ord her, oppfordringer og oppmuntringer. Ja, det er mye man klarer om man bare vil det. Og selvom det er tungt av og til, så er det verdt det. Syns det står utrolig respekt av hvordan du har levd og klart det. Herlig å da unne seg litt gode ting nå :) Ønsker deg en nydelig helg, men fantastisk nydelige barn :) Takk for titten her hos deg. Blir ikke siste. klem

Living Four Seasons sa...

Nydelig skrevet! Jeg klarte det også uten ferie penge fordi jeg var ikke i jobb. Min reward: 4 år hjemme med mine gutter! :-) det gikk ikke til barnehage før de var to år gammel, vi brukte mye tid oss vår lokal åpen barnehage.

Ha en fin helg og kos deg masse!!
Vicky

Guro sa...

Takk for fine ord og tanker rundt det å ha små barn, jobb/ikke jobb, barnehage. Jeg har diskutert dette med mange, og møter både forståelse og motstand. Jeg var så heldig å kunne være hjemme med førstemann i 6 mnd ekstra, og da virket det som han var veldig klar for barnehage. Men lillepia måtte starte i barnhage da hun var 1 år, og det har gått helt fint, bevares. Hverdagen er travel, tida med ungene er begrenset, morgenene er tildels veldig hektiske, og jeg kjenner at det er ikke sånn jeg egentlig vil ha det. Nå er vi så heldige at vi får et roligere år etter sommeren, og jeg gleder meg mest, men gruer meg også litt til alle utfordringene det fører med seg. Mer om det på bloggen min når jeg er klar for å fortelle Ü
Nydelige bilder!
Kos deg med feriepengene Ü

Guttemamma sa...

Hei du!!
Jeg applauderer innlegget og valget deres!! Eldstemann vår var 4 da han begynte i bhg, de andre har vært 2. Har jobbet deltid siden vi fikk barn og ville ikke valgt annerledes. Det rare er at nå som guttene begynner å bli store, er det vel så viktig å ha mye tid til de. Krever en annen type oppfølging selvsagt,men det å være med på kamper e.l, følge opp lekser og ha tid til å prate, gjør at jeg ikke kommer til å jobbe mer,men mindre i årene som kommer. Jeg tror mange fler kan velge mindre jobb, enn de som gjør det, Men jeg forstår at ikke alle har valget. Selv er jeg utrolig lykkelig over å ha hatt muligheten og ha tatt den.., da barna var små, levde vi i perioder på en lærerlønn og kontantstøtte. Mannen min jobbet annenhver helg (kvelder) i tillegg for å spe på.
Mammajobben er viktigere enn all verdens karriere...
Stor klem♥

Fine Friminutt sa...

Høres helt nydelig ut! Kos deg med neglelakken og blusen - vel fortjent:-)

Anonym sa...

Åhh, misundelsesværdigt :-)
SÅ fantastisk god en prioritering.

Og da må jeg også tilføje - utrolig fine barn :-)

KH Maria

Sweet Memories sa...

Hei
Liker prioriteringene dine!:)Synes du har tatt kjempeviktige valg.Jeg var selv heldig som fikk være mye ilag med barna på dagtid da de var små og slapp mye av stresset i hverdagen.
Herlige bilder av de skjønne ungene.Guri kor de har vokst,tiden går fort:)
Bildene under er så fine også,liker godt interiørstilen din og du er til stor inspirasjon med bloggen din.
Håper dere får en kjempefin sommer.
Begynner å bli godt vant med dette varme fine været vi har her i vest .Her står flytting på agendaen i sommer.Gleder meg veldig selv om det ikke er så langt ifra det huset vi har nå.Men forandring fryder og det er jo bare det femte huset vi prøver ut her på øyen,hehe..;)
Stor klem.

Ruter & Hjerter sa...

Så gøy å lese at DET GÅR ANN! Vi unner oss veeeldig mye og til slutt ser vi ikke verdiene av det;) flink!

Johanne Brekkevold sa...

Love it!!! Dette er et innlegg det oser mammakjærlighet av.

Bratte Bakka sa...

Flinke du! ja du har rett, det er prioriteringar og det å halde seg til det ein har bestemt. Og du får ei herleg lønn kvar da likavel kan eg sjå!!!

Klem!

mrs Sessan för Lifestyleblogs.se sa...

Så flinke dere varit!! & jag räknar med att det var absolut värt det :)
Inga materiella ting i världen kan ersätta småbarnåren till våra barn.

Jag smälter totalt av bilderna på dina små juvelen <3

Kram i massvis