22 desember 2011

Julekalender 2011: julen uten

Julegaven til vår lille Wilma, en liten myk og god englebamse.


Julen er en høytid full av familie. Familesamvær og familefellesskap. I disse førjulsdager sitter det mange mennesker rundt omkring som nå skal feire jul uten den ene lille. Familier som lever med en sorg, et savn, et tomrom. Familier som har måttet skape om virkeligheten sin på ny. Skape et annet liv enn det de hadde drømt om, trodd på, håpet på. Om det er ett år, to år, eller 30 år siden de mistet dette barnet, har de fortsatt et barn for lite, og vil alltid ha det.

I vårt samfunn er sorg en så privat ting at den kan bidra til å øke avstanden mellom mennesker. Et paradoks igrunnen, når den som sørger kanskje befinner seg i sitt livs mest krevende situasjon, og mer enn noengang trenger nærhet og omtanke fra andre. Vi er så redde for å trenge oss på. Redde for å såre. Redde for å rippe opp i noe. Som om noe er glemt? En mamma glemmer jo ikke barnet sitt fordi om det ikke lever lenger? Eller fordi om ingen andre nevner det?

Jeg får iblant henvendelser fra lesere som kjenner noen som har mistet et barn og som føler seg usikre på hva de skal gjøre, eller hva de kan eller ikke kan si. Nå er det jo ikke slik at sorg og følelsene rundt den er universelle, men jeg velger likevel å dele noen av mine tanker rundt dette. Gjennom kontakten med andre i samme situasjon som meg har jeg vel også en opplevelse av at vi igrunnen ikke opplever dette så veldig ulikt heller.

Det er nok flere av dere lesere som vil treffe noen nå i julen, noen som mangler den ene lille. Det kan være vanskelig å vite hva man gjør da, hva man skal si. Nevner man barnet eller ikke? Det finnes ikke så mange sosiale spilleregler i en slik situasjon, ikke så mye skikk-og-bruk å støtte seg til. Man blir så lett usikker. Small-talk over smultringene om vedkommendes døde barn er vel ikke akkurat den enkleste samtalen å ønske seg til jul heller.

Men så er det jo slik da, at livet ikke bestandig blir slik man hadde ønsket seg. Vi som har mistet, vi ønsker jo ikke å være i denne situasjonen vi heller. Men vi kan ikke velge det bort.

Det er ikke bestandig like enkelt å snakke om Wilma. Fordi jeg akkurat da var et helt annet sted enn inne i sorgen (man sitter jo ikke med rødkantede øyne hele tiden). Andre ganger er det veldig lett. Likevel kjennes det godt, at noen våger å vise at de husker. At de et øyeblikk har henne med i tankene sine. At de viser at de ser oss som en familie på fem. Og det betyr så utrolig mye. Det er jo dette vi har. De små øyeblikkene da vi kjenner at dette barnet vårt også teller med. At det kan nevnes og tenkes på også av andre, som hverken fikk møte henne eller kjenne henne slik som vi. Selv om en kommentar kanskje bringer meg litt ut av fatning et øyeblikk, selv om jeg kanskje skulle felle en tåre, så er det godt. Og tåren er gjerne fordi jeg blir glad.

Jeg håper at disse tankene kan være et grunnlag for at du som er usikker i møtet med mennesker i sorg kan finne ut hva som er riktig for akkurat deg å gjøre. Det er vel en av grunnene til at jeg velger å skrive disse svært personlige innleggene- fordi jeg får så mange tilbakemeldinger på at de for noen betyr noe.

Og til dere der ute, som skal feire jul med savnet etter et lite barn i hjertet sender jeg den største klemmen ♥.

Flere innlegg rundt temaet å miste et barn finnes under etikettene Wilma og Sorg oppe til høyre.

21 kommentarer:

Guttemamma sa...

Nok engang er jeg sikker på at du er til stor hjelp for mange!! Synes det er så fint å lese hver gang du skriver om Wilma. Sender dere en stor klem og ønsker dere en god feiring og juleferie. Hilsen anette💜

hobbyvimsa sa...

God jul til dere alle:)

Klem Linda:)

Marte sa...

Hei på deg!
Du sier det så greit og godt<3 For en søt englebamse!
Hvert år til jul lager jeg noen spesialbestilte hjerter til noen småengler, det blir veldig spesielt og anderledes enn det meste annet vi står og lager i julestria - og det får meg alltid til å tenke litt ekstra på de som mangler en..

Kom netopp fra jobb..både-og dette,kjenner jeg er sliten, ryddevaskelekemate om dagen, jobbejobbejobbe om kvelden..Men vanskelig å la vær når de står med arbeid til oppover ørene:P Men i morgen tar jeg fri!

Så utrolig koselig på barnerommet i gårsdagens!! Og - slitan med ny look;o) Satser på å se deg utpå nyåret!! :o)

Natta!

Marte sa...

..plis overse litt skrivefeil - man er da trøtt på denne tiden av døgnet..:o) nettopp heter det i alle fall:D

Priscilla sa...

I sit here with tears on my cheeks. It is so hard to read of other's sorrow and not feel my own. Years and years have passed, but the memories stay. Always so close to the front. I try to be thankful for the time we had, but it was so good that I am greedy and want more. But I have to rely on the memories only.
I will celebrate the birth of Christ and he happy in that.
I wish you happiness too.

Johanne Brekkevold sa...

Jeg er helt enig med deg <3 Det betyr så mye at noen bryr seg og teller den savnede med. God Jul til deg og dine!

Villa Hemma sa...

Skickar över massor av kramar och tänker att Wilma var lyckligt lottad som fick komma till er familj. Du hjälper människor i samma situation, men också personer i deras omgivning genom att skriva så fint och ärligt om er sorg.

Mie fra Mies Mirakler sa...

♥ Håper julen deres blir god, til tross for at lille vakre Wilma bare er med dere i hjertet og i tankene ♥ Det er trist at sorgen skal være så tabu, det hadde nok gjort godt for mange med mer åpenhet rundt det å miste et barn. Ja, rundt døden generelt. God juleklem fra meg *♥*

Talentina sa...

Hei på deg=)
Jeg ønsker deg og dine en god jul! håper dere får en fin feiring i morgen!

martine sa...

<3 Tårer i øynene! Du sier det så fint, en stor klem til deg også!

Fru Føreland sa...

Rørende lesning... og vanskelig å vite hva en skal si.
Men synes også det er koselig at setter ord på det og viser at du har henne med deg i hjertet og i alt du gjør.
Ufattelig det dere har opplevd... kan bare tenke meg til selv hvor forferdelig det ville vært å miste min egen lille solstråle.

Ønsker deg og dine en god jul

Juleklem
Tamara

Kristin sa...

God jul til dere alle...
Kristin

Stines Hjem - Livet på landet sa...

Et rørende og velskrevet innlegg... Mine tanker går også til de som har mistet barnet sitt...

mrs Sessan sa...

Så fin bamsen till Wilma var, såg så perfekt mjuk & go ut. Jag gissar hon tar & stryker på den just på bilden.

Kära Mali Moen, blogglandias flinkeste till att sette ord på ett tema som är så tungt. Tack för att du orkar, du är nok en vanvittig styrke för många själar i sorg.

Miljoner klemmer fra mig & önske om en frefull Jul för dig & hela familjen

Anonym sa...

Hei. Takk for at du deler. Tror de aller aller fleste som mister ( mistet gutten min på 5uker for 2 år siden)deler denne erfaringen du beskriver. Med at man blir sa glad at noen bare nevner barnet som er borte, det etyr så mye mer enn å late som ingenting. Det værste for meg er noe svigers utelatter Daniel når de sier hvor mange barnebarn de har.. nsker deg en god jul og et riktig godt nytt år. Og nok en gang takk for at du deler, er nok mange som trenger litt tips av og til. Line S

mali-mo sa...

Hei Line S!
Sender deg en stor juleklem!!!

mali-mo sa...

Line S: og bare send meg en mail hvis du har lyst til å ha litt kontakt med noen som gjerne skjønner litt av hvordan du kanskje kjenner det ;)

Tyrifryd ♥ Monica sa...

♥ ♥ ♥

Anonym sa...

Takk for at du deler! Noen familievenner mistet sin datter nå i desember, og det har vært mye lettere å prøve å komme dem i møte etter å ha lest det du og Amelie har skrevet. Det er til stor hjelp. God jul til dere.

Anonym sa...

Vel overstått jul til hele Malimo-familien! <3 SÅ fiiin bamse og julegave til engleprinsessen deres; datter og søster! :):) DEN ble hun nok glad for!! :) (Jeg regner med at dere satte den på graven hennes:) <3)
Tenker på dere! Du lærer og gjør oss oppmerksomme og bevisste på dem som bærer sorg, i en eller annen form - TAKK! <3 Jeg synest også at du er tøff og gjør en god jobb med å formidle, som flere synest :):) Håper dere 4 på jord har hatt en fin og god jul, og husk at Wilma OGSÅ har vært med dere vet dere, på HENNES måte :):) <3 FINE barn dere har på jord også, på julekortbildene og andre bilder i det siste! Kjempesøte og ser så goooè ut begge to ;) <3 Må være godt å se de smile og ha det bra for dere,MER enn med andre foreldre, fordi det viser jo at dere OGSÅ greier å være GODE foreldre for disse 2 på jord! :D ... Nå ønsker jeg et riktig godt nyttår til hele familien! God feiring ikveld, for store og små ;-D Klemmer fra et annet sted i Bergen, eller hvem vet, kanskje nærmere enn man tror ;) Gleder meg til å følge bloggen din og deg og fam.din også neste år, du har en KJEMPEBRA og FIN blogg! ;-D <3

Anonym sa...

... Og siste kommentaren var fra Ann Kristine i Bergen ;) KLEM! <3