08 desember 2013

Julekalender 2013: lusseboller + oppskrift


Hvis noen synes det ser litt pussig ut med en bolle i en dyp tallerken, vel, så er det kanskje det. Men jeg syns dette fatet er så fint! Er det noen av dere som har dette mønsteret og kjenner fabrikk/ merke?


Jeg gjetter på at det er flere enn meg som lar seg friste av den svenskevarianten av lussekatter, med mandelmasse og mandelflak, eller perlesukker, på toppen. Mandelmasse, det fant jeg ikke i butikkene her, men marsipan gikk fint det også. Her kommer min oppskrift + baketips!

1050 g hvetemel
150 g sukker
150 g ordentlig smør
50 g gjær for søte deiger
kardemomme
0,75 g safran/ eller gurkemeie
1/2 pk marsipan
1 egg
ca 5-6 dl h-melk
+  egg til pensling
perlesukker eller mandelflak

Alt unntatt smøret eltes i 15 minutter. Deigen skal være litt løs, men samlet. Tilsett deretter romtemperert smør i klatter og elt 5 minutter til. Heves 2 timer under fuktig klede. Ta ut deigen, del den i to, la hvile på benken under klede 30 minutter. Kjevl ut til et rektangel, dryss over grovrevet marsipan på 2/3 del av rektangelet (kjøleskapskald marsipan er lettere å rive). Brett over den tredelen uten marsipan, deretter den siste tredelen. Kjevle over noen ganger. Skjær 2-3 cm tykke striper.  Form knuter som på bildene over, jeg knyter to ganger. Etterhves ca 45 min, stekes 10-12 minutter på ca 200 grader, midt i ovnen, ikke varmluft men gjerne med vanndamp.

En annen god variant er å blande revet mandelmasse i selve deigen. Jeg har da brukt samme mengde, 1/2 pakke. Bare prøv! det er neimenn ikke dumt! 

Og tilslutt. Safran gjør en forskjell. Hverdagsbollene hos meg får gurkemeie, men skal vi kose oss litt ekstra, da er det safran som gjelder. Den selges på apotek, og koster en liten formue, men det er store prisforskjeller apotekene imellom, så det kan lønne sg å sjekke litt. Lykke til med baksten!10 kommentarer:

Den gamle stil-de svunne tider...nytt navn : the sixtys - RETRO AND MODERN STYLE sa...

åå det er så kosli å stikke fjeset mitt innom her og lese på bloggen din, du er så flink og skrive også..og hører at du nyter å leve-i nuet med dine små skatter..du er god på det !
Du har verdens koseligste kjøkken, elsker det !

Anette Willemine sa...

Å, dette så fristende ut! Takk for at du deler! Må prøves. :)

Ha en strålende førjulstid!

Anonym sa...

Åååå, disse så gode ut. Fikk lyst på!
Men det mangler noe veske i oppskriften? Eller er jeg helt blind :P

Line

mali-mo sa...

Takk Line- det er rettet!!!

LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan sa...

Mmmmm det är ju så gott!! jag har lagat två rundor med lussebullar med mandelmassa.
Testa att byta ut 1 dl mjölk med fløte & ta bort 50 gr smør & ha i nästen ett beger med sesam vanilje nästa gång, då håller dom sig färska ännu längre.

Å så, FY FY att ha i grurkemeje. Då är det inte lussekatter utan gula boller *hahaha*

Goda klämmer från hon som skall laga sådana fina snurror nästa gång :)))

Anita Kristin sa...

Gratulerer med overstått til Malien, og takk for oppskriften. Skal prøve meg på disse til bursdagsbarnet vårt til helga.
Veldig koselig å følge kalenderen din

Fortsatt fin dag.

Livet, døden, kjærligheten og bamsemums sa...

Å, dette må prøvast! Eg har allereie laga dei vanlege lussekattane, men ein kan då ete lussekattar heile helga!!?

Livet, døden, kjærligheten og bamsemums sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Pepperkakefjellet klatrer sa...

For ein kosleg blogg! Gler meg alt til lussekatterbaking med ungane på torsdag! Eg har lest meg litt nedover, og grått meg gjennom Wilma-innleggene.

Ha ei riktig god og varm førjulstid! God klem til deg

Menthe Blanche sa...

Thank you for this recipe!