29 april 2008

Best og Pest!Hjerte-jenten Harmoni, utfordret meg til å vise det jeg liker aller best, og det jeg liker aller dårligst her hjemme. Det beste tror jeg må være selve huset her. Bygget ferdig i 1924, sammen med et annet og betydelig eldre tømmerhus. Låve og eldhus har vi også. Med 7,5 mål tomt og stille fredelig beliggenet og med fin utsikt. . .og byen bare en kjapp biltur unna. Her er det godt å leve!

En annen ting er at dette huset har stått delvis tomt i mange år. Det skriker dermed etter vedlikehold for ikke å si totalrenovering. Etter utskifting av vinuer, bordkledning, isolasjon i gulv og vegger, nytt ventilasjonsanlegg og mitbehandling (50 000!!!) er besørget, blir opppussing innvendig ikke mest prioritert, hverken økonomisk eller arbeidmessig. For vi har ikke penger til å leie inn folk hele tiden! Nå er det snakk om ny vei...så da ryker nok mine drømmeoppussingsprosjekter til i år også. Men sånn er det å rehabilitere et gammelt hus og en stor eiendom fra grunnen av!Listen over ting å gripe fatt i her er lang. Helt kort kan jo nevnes: Mitt skranglete kjøkken uten benkeplass...De gamle laminatgulvene med masse skjolder etter lim...mangelen på lister, både gulv- og taklister glimter med sitt fravær i flere rom...tak...spesielt i de rommene hvor taket er fra 50-tallet, av plater hvor skjøtene er teipet med dårlig tape som løsner...det samme gjelder noen av veggene her. Det var med andre ord knallhard konkurranse om å bli PEST her i huset!

Vinneren etter en helhetsvurdering må likevel bli: alle mine halvferdige prosjekter! På sett og vis har jeg altså klart å bli min egen pest, hehe, ikke verst? Jeg tar det med godt humør og grøsser mens jeg lar dere få en sniktitt inn i det mali-mo'ske halvferdige hus. Hvor det er en god tanke bak alt...men desverre altfor lite tid. Og hvem sier det ikke er mere moro å begynne på nye ting før de gamle prosjektene er ferdige? NB: klikk gjerne på bildene for å forstørre dem og virkelig få med dere detaljene..Her ser dere det vaskerommet. Savner dere bilder av vaskemaskin? Lekre fliser på gulvet? Smarte strykebord, flasker med lavendelvann og pent brettet lintøy? Eller bare en funksjonell tørketrommel? Jepp, det stemmer det. Ingen av disse tingene er kommet på plass. Skulle jeg føle for å vaske noe som helst her inne, så må det nesten foregå i denne vasken..dere skimter den såvidt der under disse tingene ja.Og gipsplatene står og flirer ondskapsfullt mot meg hver gang jeg åpner døren...Som en kollega så pent uttrykte det en gang; kom hit du arbeidslyst, så skal du motstand finne!

Husker dere vimplene? Ikke skjedd stort siden sist. Sammen med en haug andre halvferdige håndarbeidsprosjekter ligger de trygt forvart i skuffer og kurver rundt om. For hobbyrommet er selvsagt ikke ferdig det heller.


Bokhyllen på bildet over dekker en hel vegg i stuen. Min gode plan var at den skulle kamufleres av dører med forheng inni glassrutene. Planen er god den, og har vært det i 2 år nå.


Kjøkkenskapet som har "uoffisiell norgesrekord i antall servisedeler uten å falle ned" skulle også få forheng. Til dette har jeg til og med kjøpt inn stoffet.


Det verste er at mali-mo mannen ikke er så ulik meg når det gjelder dette. Full av gode ideer og innsatsvilje, men ting tar tid, nye prosjekter dukker opp og slik går nå dagene, haha! Vi kom godt igang med å liste dette gjesterommet. Men da dette viste seg å være en komplisert affære ble vi liksom aldri ferdige...


Selv noe så enkelt som å klatre opp og feste ledningen i taket viser seg å være et for stort prosjekt. Nå ser jeg i tillegg at en lyspære har gått. Huff, jeg blir helt flau her jeg sitter...

Fort, over til noe kjekkere! I rettferdighetens navn så gjør jeg også ferdig prosjekter. Noen riktignok raskere enn andre!
Denne lampen er en av de tingene vi har som har vært i huset her alltid. Den tilhørte foreldrene til de to søstrene som plantet krokus jeg skrev om tidligere. Jeg har pusset den opp igjen slik at den nå skinner tilnærmet like mye som i sine gamle glansdager. Den får derfor æren av å bli BEST, et symbol på slik vi ser for oss huset i fremtiden her, litt etter litt blir hvert rom satt tilbake til gamle dagers prakt, lett ombygd, fullstendig rehabilitert og tilført noen nye elementer for å "spreke det opp litt". Under ser dere lampen over det gamle slaktebordet i spisestuen.


...det kan iblant være lett å bli for travel og for opptatt av å få ting igang og bli ferdig med gode prosjekter syns jeg. Kanskje kan man iblant bli for opptatt av eiendeler, og nyanskaffelser? Vi liker jo å ha det fint rundt oss, og det vil vi fortsette med, for vi er glade i det vi syns er vakkert rundt oss. Likevel kan det være godt å tenke på at...

det er menneskene som gjør et hus til et hjem.

24 kommentarer:

Marianne sa...

Kjære mali-mo, dette var som jeg kunne ha skrevet det selv, ja til og med bilder kunne jeg ha tatt som ville være nesten identiske med dine! Skal ta best og pest runden jeg også etter hvert, ikke tvil om at listverket her i huset er pest. Jeg skylder på håndverkerne, vi har vært litt uheldige der dessverre...
Hilsen Marianne

Marianne sa...

Må selvsagt legge til at jeg synes dere har et flott og sjarmerende hus! Det er mest positive sider ved å eie "innbodde" hus synes jeg. Lampa du viser liker jeg godt, koselig det siste bildet du viser : )
Marianne igjen

♥ H@rmoni ♥ sa...

Så koselig å ha et flott gammelt hus med stor tomt! Fått kameraet tilbake i hus også?..
Dere har sikkert nok av oppussingsprosjekter framover, det er jo det som er gøy med gamle hus. Skjønner godt problemstillingen med påbegynt arbeid her og der, og begynne på nye ting før det andre er ferdig.. Vi har et lite rom som har lister på to vegger. Plutselig var det en litt vanskelig krok med vrein vinkel, og der ble det stopp på det listearbeidet. (er et par år siden)..
Det hadde vært greit å hatt arbeidere gående hver dag, men det er det vel ikke altfor mange somm har råd til i lengden.
Hm.. lurer forresten på hvor dette huset ligger i Bergen..?

Anemone sa...

Kjempespennede å se dine bester og pester også :-)

Nå har vi en lang varm flott sommer forran oss, og muligheter til å gjøre pester om til bester vet du.

Nydelig et gamelt hus da, men sjarme og sjel .-)

Fin dag til deg.

Nyperosa sa...

Huff, pesten
var ille å se.

Men herligheten
så skjønt og
idyllisk det
tross alt så
ut til å være
der du bor : )

Au revoir.

Gamlå sa...

Hei på deg, så kjekt at det ikke er bare meg som har det slik du beskriver....smiler...det beste med det er at vi ikke blir arbeidsledige...det er alltid noe å ta tak i...når inspirasjonen kommer....hvis den kommer. Vi har et hus som vi pusser opp både utvendig og innvendig. Det som står for tur nå er vinduene som står i garasjen, og som skal erstatte alle vinduer i huset...dette resulterer i at jeg ikke gidder begynne inne før de er skiftet....en dag ser jeg nok enden!!!

Jeg synes huset ditt er flott!!!

hilsen Gamlå

liven sa...

Du er heldig som har et flott sted på en stor tomt!! Nydelige detaljer oppunder takskjegget der!! Det er klar det finnes pester i et såpass gammelt hus og dyrt å restaurere er det nok også!! Men alikevel er det nok et hus med sjel.......?? Ville du byttet det vekk??
Forresten du....fikk meg ny lysekrone for noen mnd siden og sånn henger min ledning også!! hihihi.....
Ha en fin kveld:O)

Dans på roser sa...

Nydelig, nydelig, nydelig! Du har drømmehuset!
Roma ble ikke bygd på en dag, vet du. Det kommer til å bli såååå fint, det ser jeg. =)

Jeg koser meg med bloggen din, liker den masse!

prinsessa1976 sa...

Synes det ser ut som dere har et flott hjem med sjel. Å pesten den kan fikses etterhvert. Klem fra Elin:O)

MeyBiMe sa...

Nyyydelige BESTer du har da!!!!
Pester har jeg også nok av :-/
Jeg har jo selv blitt utfordret.....
Ha en fin kveld :-)

Pulsatilla sa...

For et herlig innlegg! :-) Veldig kjent problemstilling med alle de halvferdige prosjektene, jeg har noen av dem selv. Men det er jo det som er noe av sjarmen med gamle hus er det ikke det, da?

Synnøve sa...

Hihi, litt morsomt også, når man blir sin egen verste pest... ;) Kjenner meg igjen i mye her, både meg selv og min kjære, og det er det nok flere som gjør...! Men gurimalla for et flott hus dere har!! Nydelig lampe, og fantastisk koselig kjøkken... Det veier nok opp for pestene tenker jeg ;) Ha en fin langhelg! Synnøve

Maria / Frøken Fryd sa...

Uhhh, jeg simpelthen elsker når bloggere tager best & pest til sig. det er SÅ morsomt at se, og få lov til at kigge bag fasaden. Specielt når der rent faktisk ER en pest også.

Din best - er en ORDENTLIG best. Hvor er det flot jeres hus. Masser af detaljer og sjæl og tanker bag. DET hus, må jeg bare sige. Wau.
Din Pest - tjoo... "ting tager tid", og det skal nok komme. Jeg kan rigtig godt lide dne sidste ord her, det ER jo menneskerne der gør et hjem.

He he, så må jeg lige kommentare på "koldskål". Jo - det er veldig dansk. Det er ikke surt som sådan, er sødet med vanilie og rørsukker. "kammerjunker" ligner på kavring ja, men er mere kikse-lignende / søde. He he, man skal nok være dansk for at like det ja. Samme som rømmegrøt - uff siger jeg bare... Ikke min smag. Hi hi.

Stort smil og klem til dig,
Maria.

Huset på toppen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Huset på toppen sa...

Tusen takk for koselig kommentar hos meg, Vi har vel alle litt pest,og masse best, slik er det!! Vi rekker liksom ikke over alt, føler jeg,så begynner vi på nytt igjen!!!

Ha en fin 1 mai og god langhelg!! Skal bli godt å slappe av og nyte dagene. herlig at kalenderen viser MAI

Annettenett sa...

Yes!!! Flott innlegg dette. Nydelige bester og ganske normale pester hos folk som tar over gamle hus, vil jeg tro!

Hulda sa...

Her var det mange fine bilder, ikke mye pest, syns nå jeg. :) Ser at vi har likdan lykt, den hvite som henger ute hos deg, henger inne i gangen hos meg. ;)

Flott kjøkkenbilde, likte så godt måten du har tatt det på, som fra et interiørblad.

fru vims sa...

med et slikt kjøkken som du har, så hadde jeg taklet mang en pest! :)
så gøy å ha et slikt hus!! sikkert mang en gang man er fortvilet over mengden påarbeid også, men som du skriver...det er jo menneskene som gjør det hele.

snakket med vimsemannen om bolig i dag....han vil helst ha noe han kan flytte rett inn i, helst ha nye møbler som det er lite styr med...

tror jeg har gifta meg med feil mann, for jeg vil ha det stikk motsatt!!

haha

kos dere videre med det nydelige huset... for hvert år som går så blir det bare flere og flere bester og færre pester ;)

klem

jeanette.blogspot.com sa...

Så fint et gammelt hus!:) Nydelig lysekrone. Ha en fortsatt fine torsdag:)-jeanette-

Trines Hus og Hage sa...

Så sant som det er sagt, Mali-mo! Det var en virkelig god avslutning, synes jeg. Og jeg er sikker på at huset blir et drømmehus av dimensjoner når dere er ferdige med det. Lyskronen var riktig skjønn! Men ting tar tid. Vi har holdt på i 12 år nå...
God helg! Trine

Hege* sa...

Knallfin blogg du har=) Den legger jeg til min side så jeg finner raskt frem til deg ijgen...
Ha en herlig dag!

Tante Mimmi sa...

Skit i! Da e jo folket inni huset som tel! Og ..om ingen minne oss på da, so ser me da ikkje heller..!
I gangen har eg skreve med stempelbokstavar "nesten ferdig" rett på platene! Nye som kjem innom flire ofte, og eg...eg forstår det ikkje for.. DET ser eg heller ikkje lengre!
Mannen min har laga ei grusom liste der han har notert alt som skal gjerast (har passert 100 pungt for lenge sidan..) Eg er den typen som helst likar å ta ting når det fell seg slik. (noko det sjeldan gjer) Men,men ..me har kvarandre,tak og mat! Det er mykje meir enn mange i sin villaste fantasi kan sjå for seg!
Er du ferdig med eksamen og brodering?? Eg har lagt inn ein liten pause no til laangt uti mai, tenkte eg måtte berre svinge innom deg først!:)
God langhelg! (pst! Kanskje eg skulle lagt ut bilete av fangsten i fella!? Det er PEST det!) (irgh..!)

Miamor sa...

HEI! Liker bloggen din! Det er menneskene som gjør et hus til et hjem er virkelig sant!! Lampa du viste var kjempestilig!
Har ikke prøvd loppemarkedbergen ennå, men det er vel tida for det nå...

Ha ei flott helg! Grip dagen og mulighetene!

Anonym sa...

For en knallfin spisestue! Og en veldig fin blogg du har. Inspirerende! Hilsen en som også nyter bergensværet, men som ikke har fått seg blogg.ennå...