29 april 2008

Best og Pest!Hjerte-jenten Harmoni, utfordret meg til å vise det jeg liker aller best, og det jeg liker aller dårligst her hjemme. Det beste tror jeg må være selve huset her. Bygget ferdig i 1924, sammen med et annet og betydelig eldre tømmerhus. Låve og eldhus har vi også. Med 7,5 mål tomt og stille fredelig beliggenet og med fin utsikt. . .og byen bare en kjapp biltur unna. Her er det godt å leve!

En annen ting er at dette huset har stått delvis tomt i mange år. Det skriker dermed etter vedlikehold for ikke å si totalrenovering. Etter utskifting av vinuer, bordkledning, isolasjon i gulv og vegger, nytt ventilasjonsanlegg og mitbehandling (50 000!!!) er besørget, blir opppussing innvendig ikke mest prioritert, hverken økonomisk eller arbeidmessig. For vi har ikke penger til å leie inn folk hele tiden! Nå er det snakk om ny vei...så da ryker nok mine drømmeoppussingsprosjekter til i år også. Men sånn er det å rehabilitere et gammelt hus og en stor eiendom fra grunnen av!Listen over ting å gripe fatt i her er lang. Helt kort kan jo nevnes: Mitt skranglete kjøkken uten benkeplass...De gamle laminatgulvene med masse skjolder etter lim...mangelen på lister, både gulv- og taklister glimter med sitt fravær i flere rom...tak...spesielt i de rommene hvor taket er fra 50-tallet, av plater hvor skjøtene er teipet med dårlig tape som løsner...det samme gjelder noen av veggene her. Det var med andre ord knallhard konkurranse om å bli PEST her i huset!

Vinneren etter en helhetsvurdering må likevel bli: alle mine halvferdige prosjekter! På sett og vis har jeg altså klart å bli min egen pest, hehe, ikke verst? Jeg tar det med godt humør og grøsser mens jeg lar dere få en sniktitt inn i det mali-mo'ske halvferdige hus. Hvor det er en god tanke bak alt...men desverre altfor lite tid. Og hvem sier det ikke er mere moro å begynne på nye ting før de gamle prosjektene er ferdige? NB: klikk gjerne på bildene for å forstørre dem og virkelig få med dere detaljene..Her ser dere det vaskerommet. Savner dere bilder av vaskemaskin? Lekre fliser på gulvet? Smarte strykebord, flasker med lavendelvann og pent brettet lintøy? Eller bare en funksjonell tørketrommel? Jepp, det stemmer det. Ingen av disse tingene er kommet på plass. Skulle jeg føle for å vaske noe som helst her inne, så må det nesten foregå i denne vasken..dere skimter den såvidt der under disse tingene ja.Og gipsplatene står og flirer ondskapsfullt mot meg hver gang jeg åpner døren...Som en kollega så pent uttrykte det en gang; kom hit du arbeidslyst, så skal du motstand finne!

Husker dere vimplene? Ikke skjedd stort siden sist. Sammen med en haug andre halvferdige håndarbeidsprosjekter ligger de trygt forvart i skuffer og kurver rundt om. For hobbyrommet er selvsagt ikke ferdig det heller.


Bokhyllen på bildet over dekker en hel vegg i stuen. Min gode plan var at den skulle kamufleres av dører med forheng inni glassrutene. Planen er god den, og har vært det i 2 år nå.


Kjøkkenskapet som har "uoffisiell norgesrekord i antall servisedeler uten å falle ned" skulle også få forheng. Til dette har jeg til og med kjøpt inn stoffet.


Det verste er at mali-mo mannen ikke er så ulik meg når det gjelder dette. Full av gode ideer og innsatsvilje, men ting tar tid, nye prosjekter dukker opp og slik går nå dagene, haha! Vi kom godt igang med å liste dette gjesterommet. Men da dette viste seg å være en komplisert affære ble vi liksom aldri ferdige...


Selv noe så enkelt som å klatre opp og feste ledningen i taket viser seg å være et for stort prosjekt. Nå ser jeg i tillegg at en lyspære har gått. Huff, jeg blir helt flau her jeg sitter...

Fort, over til noe kjekkere! I rettferdighetens navn så gjør jeg også ferdig prosjekter. Noen riktignok raskere enn andre!
Denne lampen er en av de tingene vi har som har vært i huset her alltid. Den tilhørte foreldrene til de to søstrene som plantet krokus jeg skrev om tidligere. Jeg har pusset den opp igjen slik at den nå skinner tilnærmet like mye som i sine gamle glansdager. Den får derfor æren av å bli BEST, et symbol på slik vi ser for oss huset i fremtiden her, litt etter litt blir hvert rom satt tilbake til gamle dagers prakt, lett ombygd, fullstendig rehabilitert og tilført noen nye elementer for å "spreke det opp litt". Under ser dere lampen over det gamle slaktebordet i spisestuen.


...det kan iblant være lett å bli for travel og for opptatt av å få ting igang og bli ferdig med gode prosjekter syns jeg. Kanskje kan man iblant bli for opptatt av eiendeler, og nyanskaffelser? Vi liker jo å ha det fint rundt oss, og det vil vi fortsette med, for vi er glade i det vi syns er vakkert rundt oss. Likevel kan det være godt å tenke på at...

det er menneskene som gjør et hus til et hjem.

26 april 2008

Loppemarked & shopping

Idag satte mali-mo familien kursen for loppemarkeder i Bergens omegn. Det ble noen små kupp, og MASSE sjokoladekake til herr mali-mo og Amalie.

Dette lille stettfatet er i tre. Håndmalt av en ukjent dame ved navn Inger, hun har signert under! Se så fint det er med den slitasjen. Har tenkt å ha det på kjøkkenet, dandert med litt hvitløk og krydder kanskje?
Den ene kniven er fra en bergensk sølvsmed, en gang i tiden produsert for Hotell Norge her i byen. Sånne kniver med skaft samler jeg på og bruker dem hver dag.
Men det var ikke bare meg som handlet. Denne vesle stolen fant Amalie. For 10 kr fikk hun den og en rosa lekegyngehest på kjøpet. Jeg er ikke sein om å oppmuntre henne til gjenbruk og belønne loppiskuppinitiativ! Som dere ser har både mor og datter har vært i det fargeglade hjørnet idag. Motivet på stolen var så plastic fantastic-glorete at det var litt tøft syns jeg. Og Amalie ELSKER den. Selvsagt.
Oppmuntret av alt jeg sparte på å handle på loppis ble det en tur i interiørbutikk og en liten pause fra min selvpålagte handlestopp. Tre små fine lysestaker ble med hjem. I tillegg fant jeg en kjempefin veggklokke jeg skal unne meg selv dersom jeg står på eksamen. Det må jo være kjempelurt å finne noe som kanskje kan motivere meg til å lese hehe.
Som dere kanskje har sett har jeg skiftet heading øverst. Ganske stolt av meg selv for at jeg klarte dette med kun MINIMAL telefonstøtte fra mali-mo broren, IT-konsulenten. En liten vårlig fornyelse i bloggen også! Tusen tusen takk for alle hyggelige kommentarer dere legger igjen hos meg. Jeg blir virkelig kjempeglad for det!
Ha en fin lørdagskveld jenter!

25 april 2008

O LYKKE

Fryd&glede- da var kameraet hjemme igjen. Endelig! Det kom ferdig fikset i rekommandert sending- og jeg jubler. Blogginnleggene kommer vel til å komme trillende de neste dagene tenker jeg!


Måtte selvsagt umiddelbart knipse litt, og det ble en annen lenge etterlengtet ting som havnet på bloggen...etter lang ventetid tok Plantasjen i Bergen til fornuft og skaffet gammeldagse vakre Pelargoniaer til oss her i byen også. Kjempefine!

En Ingrid og en Margrethe havnet hjemme hos meg. Hadde tenkt å ha dem i hagen, men syns de er så fine inne at kanskje de må holde seg innendørs.

20 april 2008

Kveldslys


Idag har vi kost oss utendørs hele dagen. Først på hytten på formiddagen og nå ikveld her hjemme. Solen har smilt fra skyfri himmel, fuglene har sunget og vi har raket litt løv og nytt kveldsstilllheten. Den nye hagebenken fra IKEA ble prøvd ut med en kaffikopp når tulla var i seng, og den gjorde nytten sin den. Ønsker alle sammen en fin ny uke-måtte fineværet fortsette!
Kameraet er fremdeles til fiksing- bildet er tatt for etpar uker siden.

19 april 2008

En sjokolade på lørdagskvelden?

Drømmer du om en staut kar med glimt i øyet? Her er han! Bare SE hvordan han kikker litt småflørtende og skjelmsk inni kameraet.. Marabou storken, også kjent som pin-up'en på vår alles Freia melkesjokolade!Ganske sveisen i profil også igrunn. Noen av dere som fikk lyst å kose dere litt med en stor plate Freia melkesjokolade nå? Ikke? Hvordan i all verden har noen kommet på at denne fuglen jammen bør kunne selge sjokolade ?Tusen takk for alle gyngestolkommentarene. Så kjekt at den vekker minner hos så mange!


God helg bloggejentene!

17 april 2008

Gyngehest
Denne gyngehesten er et lite funn som stod på låven da vi flyttet inn hit. Det er jo sånt jeg syns er veldig morsomt, da jobber fantasien på høygir. Ser for meg de ungene som kanskje har hatt den...og tenker på stakkar lille blåe hesten som har stått ensom og forlatt i en kald låve helt til nå. Jeg vet jo ingenting om den og lurer derfor på om noen har en likens hest som de kanskje kjenner historien eller aldren til? Kanskje en real 70-talls ponny dette, ut fra fargene tenker jeg...? Uansett kjekt med gjenbruk istedenfor å kjøpe nytt og vår lille gullunge elsker den!

Kameraet er fremdeles på reparasjon og det viser seg altså at det er noe rot med fabrikken, det blir visst en reklamasjon selv om kameraet er flere år gammelt! Jeg jubler ved håp om å slippe å betale og sier blidt at det ikke haster sååå fælt. Så da venter jeg fremdeles i spenning.

Må ellers si til Harmoni at jeg ikke har oversett BEST og PEST utfordringen...den tar jeg på strak arm vettu....og kommer tilbake til den når jeg kan ta bilder. For grusomhetene må på bloggen i farger så klart!

15 april 2008

Serengeti

Da kameraet FREMDELES er til reparasjon (blir de da aldri ferdige??? Hvordan kommer denne regningen til å se ut?) kommer det her enda en del i serien "bilete frå Afrika":

På Tanzanias "tak" ligger de tilsynelatende uendelige slettene; Serengeti.


Dette er en av Tanzanias nasjonalparker. Hvert år vandrer sebra og gnu i flokker fra Serengeti i Tanzania og over til Masai Mara i Kenya, før de snur og vandrer tilbake. Årsaken til denne lange reisen er selvsagt jakten på mat, friskt gress som følger regntiden.Flokkene er enorme. Anslagsvis er det mer enn en million gnu, og over 200 000 sebraer. Litt av et syn! Mellom de voksne dyrene gikk de små kalvene. Det blir vissstnok født opptil 9000 stk pr dag i høysesongen, men ikke mer enn halvparten overlever- både den tøffe vandringen og rovdyrene som følger flokken gjør sitt innhogg for å si det sånn. Ikke så moro å se på, men det er jo en del av livet det også.


Å kjenne jorden riste av tusener og tusener av hover som treffer bakken samtidig, høre prustingen, og faktisk kjenne pusten av dyrene og få støvskyene som følger dem midt i ansiktet er helt ubeskrivelig. Til å begynne med var jeg var jammen ikke høy i hatten! Etterhvert som jeg forstod at de neppe kom til å trampe meg ned, og at de nok ikke hadde noen spesielll interese av å drepe meg i det hele tatt, var det bare å la seg rive med av synet. Storslagent!


Serengeti National Park, Tanzania. Annual migration of wilderbeasts and zebra. Picture is taken in march, before the big rain set in. Please do not copy any pictures without my permission. Thank you!Tusen takk for kommentarer dere legger igjen til meg, det blir jeg virkelig glad for. Ellers rusler livet sin vante gang her hos oss. Jeg har blitt skadet på jobb og går litt og småhangler, og Amalie er også syk, så det blir ikke gjort så mye ;) Koser meg isteden på alle de kjekke bloggene! Bra med sol og deilig vårvær iallfall! Ha en fin kveld (eller natt blir det vel, ooops var klokken SÅ mye..) alle sammen!

11 april 2008

Tanzania

Da kameraet er hos reparatør på ubestemt tid...kommer det her en liten serie blogginnlegg med bilder som ikke er helt nye...

Flere av dere har spurt om mitt opphold i Tanzania..så her kommer noen smakebiter som viser litt mer enn bare "turistbildene". Har valgt å ikke vise bilder av voldsom nød, fordi det er det nok av på nyhetene-og Afrika er så mye mer enn det!


Jeg var i Tanzania 3-4 mnd i forbindelse med praksis i min utdanning, og deretter på egenhånd i noen uker til. Reiste endel rundt i landet, både på fastlandet og Zanzibar. Ble kjent med mange vidunderlige mennesker, som jeg fremdeles har kontakt med. Fikk sett både Kilimanjaro og alle dyrene i Afrika! Mali-mo mannen tok et fly ned han også, og vi hadde 3 fantastiske ferieuker sammen. Det gjorde godt etter å ha jobbet så tett på sult, nød, ekstrem fattigdom, hiv/aids og vold. Tiden jeg hadde i dette vidunderlige landet kommer nok alltid til å sitte sterkt i hukommelsen min. Ubeskrivelig.

Mye av tiden jobbet jeg direkte mot/ i familier som hadde ulike problemer; av sosial/medisinsk art. Men jeg jobbet også i klasser på skole. Bildet under er fra en barneskole jeg besøkte.


Sanseinntrykkene er evigvarende etter et møte med dette landet. Fargene; sterkere enn noen farge jeg noengang har sett her hjemme. Det vibrerende sterke lyset, den ekstreme varmen og luftfuktigheten. Alle lydene; tidlige morgenlyder utenfra vindusåpningene. All trafikken, ropene fra gateselgerne, avisguttene, tiggerne inne i byen. Den jevne duren fra daladala guttene som roper ut stoppesteder før neste avgang. Tuting fra bilhorn, ustanselig tuting. Mennesker alle steder, hele tiden, som går, løper, stanser, roper, prater, kjefter, hilser, vinker. Så landsbygda, kveldene med stillhet og et mørke så enormt at bare himmelen med alle stjernene og lydene fra nattdyr er det som er virkelig.


Vil du oppleve en annerledes verden og har muligheten: reis!

Pictures from Dar es Salaam and Morogoro, Tanzania. I stayed here for some months during my training as social educator. Kindly respect privacy agreement. Please do not copy pictures without my permission. Thank you.

09 april 2008

Skolekjøkken på swahili- chapati

Da kameraet er hos reparatør på ubestemt tid...kommer det her en liten serie blogginnlegg med bilder som ikke er helt nye...

Dette er noe jeg spiste mye av i Tanzania, og jeg lærte også å lage det selv. Det er en slags lefse-brød-pamnnekake, som serveres som den er sammen med det man måtte ha for hånden; suppe, kjøtt, fisk, grønnsaker-you name it! For de av dere som ikke er fremmed for et forsøk på noe nytt på matlagingsfronten, er dette ganske enkelt. Fint å lage utendørs dersom du har takke!


Her ser dere meg i full gang med matlagingen på kjøkkenet hjemme hos min venninne Mary.

Og så over til skolekjøkkenet:
1 liter mel
1 kryddermål salt
vann til det blir en fast deig

Deigen skal ligge og hvile noen timer før bruk.Over sees et lite vareutvalg fra det lokale markedet.

My very good friend Mary helps me make chapati in her kitchen, set of just outside Dar es Salaam. Together with her chicken soup they taste really delicious. Back home in Norway I recreate the taste with chapatis made on a norwegian sort of frying pan called "takke". Please respect privacy agreement. Kindly, do not copy or use any phtos without my permission. Thank you.

07 april 2008

Madonnaen og havet

Da kameraet er hos reparatør på ubestemt tid...kommer det her en lite serie blogg-innlegg med bilder som ikke er helt nye...


Dette er som det forrige innlegget, bilder fra Tanzania. Jeg har vært så heldig å tilbringe endel tid i dette fantastiske landet og deler her etpar bilder som forteller om noen av stemningene fra den andre siden av verden.Denne vakre madonnaen finnes i Bagamoyo, en kystby nord for Dar es Salaam. Hun står plassert utenfor en bygning i 'Frihetens landsby'. Den ble opprettet av franske misjonærer i 1868 og gav frigitte slaver et tilfluktssted og hjem. Bagamoyo var en gang en viktig by i slavehandelen, mennesker ble holdt fanget her i påvente av båtfrakt ut til slavemarkedet på Zanzibar, hvor de ble solgt og deretter fraktet ut til andre deler av verden på de beryktede slaveskipene.

Men...Tanzania har også noen av verdens vakreste strender. Kilometervis med potetmelsand, uberørt, stille og ubeskrivelig ekte og vakkert. Dette er fra Zanzibar.

This beatuiful crumbled Madonna is standing outside Freedom Village, a earlier home for ransomed slaves, founded i 1868 by the French missionaries at Bagamyo. This once important dhow port in the trade of slaves is today a beautiful sleepy village on the northeastern coast of Tanzania. The photo overlooking the beatuful sea is from Zanzibar. Please kindly respect privacy agreement. Do not use any pictures without my permission. Thank you.

06 april 2008

Et bad er et bad er et bad?

Selv for oss som er glade i patina kan kanskje dette bli litt i overkant?


Da kameraet er hos reparatør på ubestemt tid...kommer det her en liten serie blogg-innlegg med bilder som ikke er helt nye:

Best eller pest? Dette er faktisk begge deler! Her, BO, ser du hva et bad kan være! Håper dette får deg til å holde ut med blomstene dine så lenge... hihi. Dette er et bilde fra Tanzania og viser altså toalettfasilitetene fra et av de BESTE stedene jeg bodde på da jeg var der for etpar år tilbake. Men det kan kanskje bli betegnet som en PEST sånn interiørbloggmessig sett....?


This is the toilet situated in my small rented cottage just outside Dar. I didn't so much fancy the cockroaches do... Kindly respect privacy agreement. Do not copy or use pictures without my permission. Thank you.

04 april 2008

Ikke Torsdagsfisken, men...Fredagsgrøten


Fredagen er grøt-dag her i huset. Siden jeg for tiden er så heldig å kun jobbe 50% stilling, har gullungen og jeg oppfunnet fredagsgrøten. Disse bildene ble tatt for etpar uker siden, men gir en fullgod illustasjon av vårt ukentlige rituale ( fotoapparatet er fredeles hos doktor).

Det er risengrynsgrøt det er snakk om her. Og ikke en hvilken som helst utgave heller. Nei, MING sin grøt er nå best. Syns jeg. Den BLÅ pakken vet du. Kokt på H-melk og med rosiner i. Selvsagt. Servert med iskald rød saft, sukker, kanel og et digert smørøye. For gullungen og jeg er begge glade i smør må vite. Mmmm.Gullungen og jeg er enige om at disse fredagene er bordmanerer ikke et tema. Her er det rein nytelse på høyt plan som gjelder. Bare se!Det fine emaljeserviset er en gave fra en snill venninne på Praha-tur.

(Torsdagsfisken er en låt av og med Bergensbandet De Musikalske Dvergene. For dem som måtte lure. Teksten til denne klassikeren finner du her).